Nowości czytelnicze

Do księgarń trafiła właśnie książka “Sudety dla aktywnych” napisana z myślą o wszystkich, którzy nie chcą spędzać wolnego czasu przed telewizorem. To opowieść o tym czym były i są Sudety, a jednocześnie przewodnik po bogactwie kultury i natury południowo-zachodniej Polski. Czytelnik znajdzie w nim również praktyczne porady i informacje osobiście sprawdzone przez autora Roberta Szewczyka.
Cienioryt Krzysztofa Piskorskiego to literacki dwupak: porywająca przygoda w konwencji
płaszcza i szpady, a zarazem światotwórstwo najwyższej klasy, dobrze przemyślane i - co
rzadkie - odbijające się w samym sposobie poprowadzenia fabuły. Ten świat tak łatwo wciąga czytelnika, a światłocieniowy koncept Piskorskiego prędko wydaje się naturalny i oczywisty, być może dlatego, że został oparty na najdawniejszych intuicjach ludzkości: w cieniu kryć może się wszystko, a każdy człowiek ma swojego czarnego bliźniaka, cień jego myśli, uczynków i snów.
Karpaty Wschodnie, dziś leżące głównie na terytorium Ukrainy i Rumunii, w niewielkim tylko stopniu przynależą do Polski. Jednak przez lata ich związek z polską kulturą nie budził wątpliwości. Rozsławił je Oskar Kolberg, stworzył wokół nich literacką legendę Stanisław Vincenz. Przez lata praktycznie niedostępne dla turystów z Polski, od dwóch dekad zyskują ponownie na popularności. Choć dziś sława takich miejscowości letniskowych jak Kosów Huculski czy Jaremcze jest tylko wspomnieniem, to w dwudziestoleciu międzywojennym konkurowały one śmiało z Zakopanem lub Krynicą. Pierwszy był ulubionym miejscem lwowskiej bohemy, drugi zachwycał komfortem hoteli i pensjonatów.
Zapewne większość z Państwa nie ma pojęcia, kim jest Cezary Zbierzchowski. Zaręczam jednak, że wkrótce się to zmieni, bo jego debiutancka powieść, Holocaust F, z pewnością przejdzie do historii polskiej fantastyki. Jeżeli miałbym iść w porównania, powiedziałbym, że Holocaust F to powieść, jaką napisał by Jacek Dukaj, gdyby równie mocno co na warstwie naukowej skupiał się na akcji i efektownośći.
10 października polskich czytelników czeka nie lada gratka - Ludzkie gadanie. Życie, rock and roll i inne nałogi. Najbardziej rozpoznawalny duet szklanego ekranu, Maria Szabłowska i Krzysztof Szewczyk w wyjątkowej rozmowie przedstawia barwną i nostalgiczną opowieść o czasach minionych - o szalonych prywatkach i wielkich gwiazdach, a także o modzie ulicy i pustych sklepowych półkach.
Po przeczytaniu tej książki, wiem doskonale, że zupełnie nie nadaję się na pracownika korporacji Google czy Apple. Nie zmienia to faktu, że to pasjonująca lektura, śmieszna, miejscami naprawdę stawiająca przed nami niemałe wyzwanie intelektualne. Lektura dla każdego!
Nie wiem jeszcze, kim jest Koethi Zan, ale od tej pory zamierzam kupować jej książki w ciemno. Dawno już żadna książka nie wywołała we mnie tylu emocji. Denerwowałam się okropnie. Bałam strasznie. Thriller, kryminał, sensacja – a wszystko w najlepszym wydaniu.
„Genialny strateg, znakomita królowa i jedna z najbardziej przebiegłych osób, jaką kiedykolwiek spotkałem. Doskonale mieć ją za sprzymierzeńca, ale nie chciałbym nigdy znaleźć się w skórze jej wroga. Hitler miał rację, nazywając ją najgroźniejszą kobietą na świecie. Była wspaniała. I zabójcza”. Tak o brytyjskiej Królowej Matce mówił Winston Churchill. Zupełnie nieznaną stronę Elżbiety przedstawia Lady Colin Campbell. To jedna z ważniejszych historycznych książek. Całkowicie porywająca.
Katarzyna Miller napisała opowiadania o seksie, jak rozumiem z zamiarem powalenia nas na kolana odczuciem erotyzmu w różnym wieku. I tutaj właśnie mam problem. Dla kogo jest ta książka? Dla odurzonych hormonami młodych ludzi, szukajacych przygód? Czy może dla wieloletnich związków czy osób dojrzałych, inaczej patrzących na związki czy emocje? Jeśli dla wszystkich, to nie da się tej książki polubić w całości. Bo część zawsze dla każdego będzie męcząca.
Namaszczona przez autora cyklu bestsellerowych powieści i scenarzystę serialu „Gra o tron” George’a R.R. Martina oficjalna książka kucharska serii, to zbiór inspirowanych nią przepisów kulinarnych na napitki, mięsiwa i desery. Ciekawi jesteście co jadają serialowi
Lannisterowie, Starkowie czy ród Tyrellów?
Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego Szefa Kuchni” wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji” – jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca – Julia Child – do dziś pozostaje ikoną sztuki kucharskiej, nie tylko dla Amerykanów.
Alice Munro ma na swoim koncie m.in. Bookera i Trillium Book Award. Czy do tego zestawu dołączy w tym roku literackiego Nobla? Za swoją ostatnią – jak sama twierdzi – i najbardziej osobistą książkę Drogie życie kanadyjska autorka otrzymała niedawno prestiżową nagrodę Trillium Book Award. To samo wyróżnienie niemal ćwierć wieku temu (w 1990 roku) przyznano jej za tom Przyjaciółka z młodości, którego polskie tłumaczenie ukaże się nakładem Wydawnictwa Literackiego jesienią tego roku.
Magdalena Kumorek widzom znana jest z ról w popularnym serialu "Przepis na życie" i filmie "Układ zamknięty". Prywatnie aktorka uwielbia czytać i, choć mnóstwo czasu spędza na planie zdjęciowym, zawsze znajdzie chwilę na dobrą książkę. Magda Kumorek właśnie została twarzą klubu KOBIETY TO CZYTAJĄ! powołanego do życia przez markę Prószyński i S-ka.
Znana podróżniczka i pisarka – Beata Pawlikowska – przygotowała dziennik przeznaczony specjalnie dla tych, którzy przy okazji swoich podróży po świecie, lubią opisywać wrażenia jakie im towarzyszą. „Dziennik podróżnika” ukaże się nakładem Wydawnictwa G+J Książki 14 sierpnia. Podróżnicy często podkreślają, że w zwiedzaniu świata najważniejsze nie są wcale zabytki czy piękne widoki, ale ludzie spotkani na szlaku oraz wrażenia i emocje – ulotne chwile, zapadające w pamięć na długo.
Lekki i zdrowy sposób na włoską kuchnię. Gino D’Acampo – specjalista od włoskiej kuchni – przedstawia nietypową książkę kucharską przeznaczoną dla wszystkich, którzy dbają o swoją sylwetkę, ale także o swoje podniebienie. Najnowsza książka mistrza z Włoch zatytułowana „Smaczna i zdrowa kuchnia włoska” ukaże się 14 sierpnia nakładem Wydawnictwa G+J Książki.
Książka Andrzeja Krajewskiego „Jak wykuwały się fortuny” to zbiór opowieści prezentujących, do jakich czynów zdolni są ludzie, by zdobyć naprawdę wielkie pieniądze. Tytuł ukaże się 14 sierpnia nakładem Wydawnictwa G+J Książki. Autor książki „Jak wykuwały się fortuny” udowadnia, że zarabianie pieniędzy jest jedną z największych namiętności, jakich może doświadczyć człowiek. Aby je zdobyć, ludzie są gotowi na niezwykłe poświęcenia, pracę do utraty sił i każdą podłość.
Weronika kończy gimnazjum. Jej rodzice to wykształceni ludzie na poziomie, tacy, którym uniżenie kłaniają się sąsiedzi. A jednak życie Weroniki nie jest usłane różami. To codzienna walka o akceptację i niezależność, o siebie. Dziewczyna musi znosić uszczypliwe docinki ojca i brata oraz obojętność matki, która woli zdystansować się i odciąć od rodzinnych problemów. W szkole wcale nie jest łatwiej. Koleżanki bywają okrutne.
Nie minęły jeszcze dwa miesiące od premiery „Joylandu”, a już szykuje się kolejna gratka dla miłośników prozy Stephena Kinga. 24 września, w dniu światowej premiery najnowszej powieści mistrza horroru zatytułowanej „Doktor Sen”, książka pojawi się również w polskich księgarniach!
GENIALNA. Tylko takim słowem można opisać „Piątą falę”. To jedna z najciekawszych książek science – fiction, jakie pojawiły się na rynku w ciągu ostatnich 10 lat. Kto wie, czy nie najciekawsza. I chociaż motyw inwazji z kosmosu wcale nie jest nowy – czytając tę powieść mam wrażenie, że stawiam wśród kosmitów pierwsze literackie kroki.
Ach, te ziemniaki, napisano o nich całe tomy! Pyry, grule, karduple, kartofle. My, Polacy, zjadamy ich rocznie ponad 100 kg na osobę! Co nikogo nie martwi, bo są zdrowe. Same kartofle nie tylko nie tuczą, ale nawet pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów. To produkt spożywczy, który przez dłuższy czas może stanowić jedyne źródło pożywienia człowieka.
Poprzednie
Następne
Przeczytane, polecane
Polityka Prywatności