Nie… zwykłe święta z Kingą Paruzel

Nie… zwykłe święta z Kingą Paruzel

Święta Bożego Narodzenia dla autorki książki „Nie… zwykła kuchnia, bo każdy jest inny” to czas pełen ciepła i to nie tylko tego rodzinnego. Gorąco robi się w jej kuchni zwłaszcza gdy miesza tradycję ze swoimi nowatorskimi pomysłami. Tworząc aromatyczne wypieki, lawirując pomiędzy zapachem pomarańczy, wanilii i delikatną szynką domowej roboty Kinga udowadnia, że święta mogą smakować inaczej. Kreuje, zmienia i przyprawia o zawrót głowy, udowadniając, że nawet najbardziej wymyślne i najsmaczniejsze dania mogą powstać z bardzo prostych, tradycyjnych produktów.

Kinga Paruzel jest finalistką pierwszej, polskiej edycji – znanego  na całym świecie – kulinarnego show „Master Chef”, prowadzi  popularnego bloga Ale Babka i robi to co lubi” (www.kingaparuzel.pl) oraz posiada własny program pt. Z.U.P.A. na kanale Kuchnia+. Niedawno wydała swoją pierwszą książkę z przepisami pt. „Nie… zwykła kuchnia, bo każdy jest inny”, w której prezentuje zdrowe i zaskakujące potrawy na bazie powszechnie dostępnych produktów. To właśnie z niej pochodzą proponowane, świąteczne propozycje, chociaż książka przydaje się o każdej porze roku.

 

Wybrane przepisy

 

Keks świąteczny

 

czas przygotowania: 15 min

czas całkowity: 50 min

liczba: 12 porcji

 

Składniki

600 g suszonych owoców np. żurawina,  śliwka, morele, rodzynki, figi, daktyle

200 g mielonych migdałów

100 g orzechów np. włoskich, laskowych

3 jajka

3 łyżki oleju

1 cytryna

1 pomarańcz

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Przygotowanie

1. Wszystkie suszone owoce wymieszać ze sobą i zalać sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy oraz ekstraktem waniliowym. Odstawić na 10 minut.

2. Zmielone migdały połączyć z solą, cynamonem i gałką muszkatołową.

3. Jajka roztrzepać dodać do nich skórkę startą z cytryny. Całość przelać do mieszanki suszonych owoców i dobrze wymieszać.

4. Przygotować foremkę o średnicy 25 cm wykładając ją papierem dopieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 150 C z funkcją grzania góra-dół.

5. Suche składniki dodać do mokrych i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 60 minut, do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

6. Ciasto ostudzić i udekorować lukrem cytrynowym

 

Składniki na lukier

1 szklanka cukru pudru

1-2 łyżki  soku z cytryny

1 łyżka ciepłej wody (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

1. Cukier puder przesiać przez sito. Dodać sok z cytryny i ucierać tak długo aż powstanie gęstą, błyszcząca masa bez grudek.

2. Jeżeli lukier jest za gęsty należy dodać odrobinę wody lub soku z cytryny jeżeli jest za rzadki więcej cukru pudru.

 

Możliwości

– rodzynkowiec – wystarczy użyć tylko rodzynek i moczyć je przez noc w 150 ml Metaxy lub soku z pomarańczy

– mąkę migdałową możemy zastąpić zmielonymi bardzo drobno nasionami łuskanego słonecznika

– lukier może mieć różne kolory jeżeli zastąpimy sok z cytryny np. sokiem z buraka – czerwony, wodą z mrożonego szpinaku (zielony) lub dodamy do niego kurkumy (żółty)

 

Domowy Advocat, czyli likier jajeczny

 

czas przygotowania: 20 minut

czas całkowity: 20 minut

ilość: 1 L

składniki

6 żółtek

200g cukru

300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

250     czystej wódki

 

Przygotowanie

Żółtka wraz z cukrem ubijać na parze przez 6-7 minut  (miska umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą)

1. Kiedy podwoją swoja objętość, będą gęste, a cukier się rozpuści dodać cały czas miksując mleko skondensowane i wódkę. Całość ubijać jeszcze 5 min.

2. Przelać do butelki. Ostudzić i włożyć do lodówki.

 

Możliwości

– likier kawowy lub czekoladowy - wystarczy podczas ucierania żółtek dodać 2 łyżki kawy lub 2 łyżki kakako

– likier można wzbogacić o ziarenka wanilii lub skórki z cytrusów np. pomarańczy, cytryny lub limonki

– wódkę można zastąpić białym rumem

 

Pieczeń wołowa i pieczone bataty

 

Czas przygotowania:  10 min

czas pieczenia: 40 min

Ilość: 6 osób

 

Składniki

1,5 kg chudej wołowiny

4 bataty

1 łyżeczka płatków chili

2 czerwone cebule

1 główka czosnku

1 papryczka chili

pieprz i sól morska

olej rzepakowy

 

Przygotowanie

1. Mięso umyć, osuszyć i oczyścić. Odstawić na godzinę aby nabrało temperatury pokojowej.

2. Piekarnik nastawić na temperaturę 220 °C z funkcją grzania góra-dół. Mięso popieprzyć i posmarować olejem. Obsmażyć je na mocno rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony.

3. Przełożyć je do brytfanki, obok umieścić pokrojone na ćwiartki cebule, przekrojoną na pół główkę czosnku oraz całą papryczkę chili. Piec około 35-40 min do momentu kiedy mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 65°C. Najlepiej sprawdzić za pomocą termometru kuchennego.

4. Po upieczeniu mięso odłożyć na 10 min. Pokroić na 1 cm plastry i doprawić solą morską.

5. Bataty obrać i pokroić w długie paski o szerokości 1 cm.

6. W misce wymieszać bataty z 2 łyżkami oleju rzepakowego i płatkami chili. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 °C około 15 min. Przed podaniem posypać solą.

 

Możliwości

– zimne mięso świetnie sprawdzi się jako wędlina do kanapek

– dookoła mięsa można umieścić inne warzywa tj. drobno pokrojoną marchewkę, pietruszkę, brokuły, lekko posolić

 

***

Dane wydawnicze:

autor: Kinga Paruzel, tytuł: „Nie.. zwykła kuchnia”, Wydawnictwo: BURDA KSIĄŻKI, ISBN 978-83-7778-623-9, cena detaliczna: 49,90 zł, format: 190x250, liczba stron: 250, kategoria: książka kucharska, oprawa: twarda, premiera: 10 września 2014

www.burdaksiazki.pl


Komentarze
Przeczytane, polecane
 
Polityka Prywatności