Kolejna część bestsellerowej serii „W dżungli zdrowia”

Beata Pawlikowska tłumaczy, że naturalne jedzenie wzmacnia organizm od środka, zaś sztuczne składniki osłabiają ciało oraz umysł. Znana podróżniczka przekonuje też, że przygotowanie zdrowego posiłku może być łatwe, szybkie i przyjemne! „Moje zdrowe przepisy”, drugi tom serii poradników „W dżungli zdrowia”, ukazał się 10 września nakładem Wydawnictwa Burda Książki.


Podróże Beaty Pawlikowskiej dookoła świata to doskonała lekcja różnych metod odżywiania. To właśnie podczas swoich wypraw do dalekich zakątków podróżniczka zrozumiała, że przepis na zdrowsze i szczęśliwsze życie jest bardzo prosty. Wystarczy dużo spać, spędzać aktywnie czas na świeżym powietrzu, dbać o wewnętrzną harmonię i - co najważniejsze - odpowiednio się odżywiać.
Autorka przekonuje, że to, co jemy, wpływa na wszystko: nasz wygląd, samopoczucie, chęć do działania, nastrój, zdrowie. Dlatego też podaje gotową listę rzeczy, których absolutnie należy unikać (m.in. dań fast food, alkoholu, konserw, sosów w proszku) oraz tych, które pozytywnie oddziałują zarówno na ciało, jak i umysł (warzywa strączkowe, kasza jaglana, brązowy ryż, suszone owoce). Beata Pawlikowska tłumaczy, w jaki sposób jedzenie może zapobiegać chorobom i je leczyć. Przedstawia także ideę gotowania według pięciu przemian, czyli żywiołów: drzewa, ognia, ziemi, metalu i wody. Żywioły te odpowiadają smakom i porom roku. Wystarczy przygotowywać posiłki w naturalnej harmonii i odpowiedniej kolejności, by potrawy były pyszne, sycące i zbawienne dla całego organizmu.

Beata Pawlikowska zdradza tajniki swojej kuchni: jaką sól stosować, który olej jest najlepszy, dlaczego nie należy kupować mrożonek, czy można jeść mięso i pić mleko oraz jak sprawić, by gotowanie było przyjemne, niczym tworzenie muzyki z nut - składników. Na koniec podróżniczka podaje gotowe przepisy na szybkie i doskonałe dania: fasolkę szparagową z brukselką, owsiankę z jabłkami, sałatkę z fasolą mung, pieczarkami i kalafiorem, soczewicę z dynią i kminkiem, sok owocowy z burakiem, ziemniaki z kalafiorem i słonecznikiem, zupę krem z dyni czy wodę miętowo-ogórkową.


Zaczęłam gotować, bo chciałam być zdrowa. Kiedy sprawdziłam w jaki sposób produkowana jest "żywność" sprzedawana w sklepach, zrozumiałam, że chyba nie mam wyjścia. Muszę nauczyć się gotować i stworzyć takie przepisy, które będą szybkie, łatwe i zdrowe. I takie są przepisy w tej książce. Każde danie gotuje się samo. Ja tylko wkładam do garnka składniki w odpowiedniej kolejności i wracam pół godziny później, kiedy jedzenie jest gotowe. I jest pyszne! - pisze Beata Pawlikowska.


O autorce:
Beata Pawlikowska - pisarka, podróżniczka, dziennikarka. Z pasją pisze i opowiada o podróżach, spełnianiu marzeń i odnalezieniu się w "dżungli życia". Organizuje wyprawy do dżungli amazońskiej i w inne egzotyczne miejsca. Pisze książki, felietony i reportaże. Fotografuje. W Radiu ZET prowadzi audycję "Świat według Blondynki". Autorka kilkunastu książek, w tym pierwszej polskiej książki opublikowanej przez National Geographic. Silna, samodzielna i odważna. Twierdzi, że te cechy pozwalają spełnić wszystkie marzenia, a jej recepta na osiągnięcie sukcesu to pasja poparta ciężką pracą, która pozwala osiągnąć mistrzostwo w dowolnej dziedzinie.

Już wkrótce kolejne tomy z serii: "Moja dieta cud", "Największe kłamstwa naszej cywilizacji", "Największe skarby naszej cywilizacji".


Komentarze
Przeczytane, polecane
 
Polityka Prywatności